Sanat - Zanaat

1. Ateşte açan çiçekler-İznik Çinisi

M.Ö 3000 yılının ilk yarısında mimari ile tanışan çiniler, İslam mimarisinde M.S 9. yy’da kullanılmaya başlanmıştır.

Bu topraklardaki çini sanatı, 13. yy’da Selçuklu mimarisinin doruğa ulaştığı dönemde gelişmiş ve buna bağlı olarak pek çok camii, medrese, türbe ve saray duvarları çinilerle bezenmiştir. 14.yy’da Anadolu çini sanatı Osmanlılar ile birlikte yeni bir boyut kazanmıştır. Özellikle 15 ve 17. Yüzyıllar arasında İznik, önemli bir çini ve seramik üretim merkezi haline gelmiştir. Burada üretilen çiniler de başkent İstanbul ‘daki saray duvarlarını süslemiştir.

İstanbul’da ki yapılarda kullanılan çinilerin İznik’te yapıldığını tarihsel belgelerden öğreniyoruz Milet, Şam grubu ve Rodos işi adı ile tanınan seramiklerin merkezi İznik’tir. İznik çinilerinde; lale, sümbül, nar, karanfil gibi çiçek motifleri kullanılmıştır. Ayrıca insan, kuş, balık, tavşan, köpek gibi hayvan ve gemi motiflerine de rastlanır. Mavi, firuze, yeşil ve kırmızı en çok kullanılan renklerdir.

#
#



Adil Can Nursan Sanat Atölyesi:

Geleneksel Anadolu seramiklerinin idealist ve bilimsel bir şekilde üretimini yapan, hem klasik tarzın gelecek kuşaklara aktarılması hem de Anadolu’nun kendine has seramiklerini gün ışığına çıkartıp tanıtılmasını amaç edinmiştir.

1984 yılından itibaren faaliyette olan atölyede usta-çırak geleneği ile, Anadolu ve özellikle İznik seramiklerinin geleneksel metotlarda üretimi yapılmaktadır.


2. Meşe Fıçısında Yaşayan Çınar:
Son Meşe Fıçıcı İsmail Amca


İznik’te yapışkan ya da çivi kullanılmadan, el yapımı meşe fıçı imalatının son neferi…


Kimse bayrağı devralmamış, onunla birlikte nihayete erecek bir zanaat…

#
#



3.Tespih Yapımı

Kimine ya sabır çektirir, kimine şükür…

Tesbih yapımında kullanılan malzemeler, yapım aşamaları, uygulama denemeleri…


4. Hasan Yaman Çömlek Atölyesi:

İnsanoğlunun yerleşik yaşam sürmeye başladığı Neolitik Çağ'dan bugüne değin çanak-çömlek yapmaya devam ettiği bilinmektedir. İnsanın yaşamına konfor kazandırma ihtiyacından kaynaklanan arayışı, onu pişmiş toprağı geliştirmeye götürmüştür. Çanak-çömlek ve tasarlanan diğer formlarla ihtiyaçlarını karşılarken, bunu bir zanaata da dönüştürmüştür.


Bu zanaatı İznik'te yaşatarak, geleneksel formları ürettiği objelerde yaşatmaya devam eden Hasan Yaman'ın atölyesinde siz de bu gizemli üretime şahit olabilirsiniz.

#
#






5. Müşküle İğne Oyaları ve yapımı:

Hayallerini iplere örüyorlar, bir motif bin hikaye..

Kadınların İğne Oyası Aşkı




6.Yılmaz Gurbetçi Resim Atölyesi:

Yurt içinde ve yurt dışında birçok etkinliklere katılmış sanatçı Yılmaz Gurbetçi’den Resim Atölyesi ve Resim Üzerine Sohbetler…

( Beton Yığınları Sanat Eserine Dönüşüyor... )

#



SANAT - ZANAAT GALERİ

E-BÜLTEN KAYDI

Size özel fırsatlar ve indirimlerden yararlanmak için kayıt olunuz

"Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı Mali desteğinde hazırlanan bu yayının içeriği Ajansın ve/veya Kalkınma Bakanlığı'nın görüşlerini yansıtmamakta olup, içerik ile ilgili tek sorumluluk yararlanıcı Seyir Defteri Danışmanlık Tur. Org.Tic.Ltd.Şti'ne aittir."

Hakkımızda

Exploreiznik.com İznik'i tüm doğallıkları ve güzellikleriyle yaşamayı, koruyarak başkalarına da yaşatmayı amaçlayan, doğa ve doğallık aşığı kişiler tarafından düşünülmüş...

BIZI TAKIP EDIN!

© 2024 Explore İznik
Web TasarımıWeb Tasarımı